Riscul expunerii la Soare – Cele mai comune forme de cancer din lume

Cancerul de piele  reprezintă o creştere necontrolată şi anormală a celulelor din interiorul pielii şi poate duce un alt organ la metastază. Cancerul de piele este tipul de cancer cel mai des diagnosticat azi şi, contrar opiniei generale,  poate să apară şi la oamenii  de culoare.

În funcţie de porţiunea de piele afectată, tipul de cancer se divide în: Tip de cancer Non Melanom  constând în: Carcinom al Celulei de Bază (BCC), Carcinom al Celulei Scuamate (SCC) si alte tipuri. Al doilea tip este Melanom Malign.

Tipurile diferite

Carcinomul Celulei de Bază ia naştere la  nivelul profund al epidermei. În cazul acestuia celulele se divid mai târziu  pentru a forma celulele scuamate  superficiale care produc cheratina (o proteină care dă pielii durabilitate)

Carcinomul Celulei Scuamate îşi are originea în stratul superficial al epidermei  (stratul aflat chiar la suprafaţa pielii)

Melanomul Malign îşi are originea în melanocite (melanina producătoare a celulelor pielii). Melanina este un pigment care protejează ţesutul profund de soare şi este cel care determină culoarea pielii.

BCC este cel mai comun tip şi împreună cu SCC formează 95% din toate tipurile de cancer de piele, dar este mai puţin periculos şi se tratează uşor dacă e diagnosticat în stadii precoce.

Malanoamele maligne compun aproximativ 5% din toate cancerele de piele şi pot exista atât ca formă pigmentată (întunecată), cât  şi în forma mai puţin frecventă non-pigmentată (albă) de tumoră. Este de departe cel mai periculos tip de cancer de piele şi este responsabil de 75% din decesele  provocate de cancerul de piele.

Carcinomul Celulei Scuamate şi  Carcinomul Celulei de Bază

Amândouă tipurile pot să apară oriunde pe piele, dar cu predilecţie pe ariile expuse la soare cum sunt capul, gâtul, braţele, picioarele şi dosul mâinilor.

Multe din tipurile de cancer apar pe buze şi nas (în mod special pe buza inferioară), deci nu uitaţi să folosiţi cremă de protecţie solară şi pe aceste zone!! Ele au un foarte bun prognostic dacă sunt tratate din timp, dar BCC are tendinţa de a reapare în 50% din cazuri. BCC nu produce metastaze (decât extrem de rar) dar invadează  ţesutul înconjurător. SCC poate, dar rar produce metastaze. În funcţie de subtip, ele pot fi cu creştere lentă sau rapidă .

SCC şi BCC au o varietate uriaşă în prezentare: ele apar ca o leziune mică, uşor dureroasă, fină, urlceroasă sau în relief sau ele pot mima eczema, o îngroşare a pielii sau uneori chiar apar ca o cicatrice. Vase de sânge deschise sau cu o uşoară crustă pot fi  uneori  văzute în centrul tumorii.

Melanomul Malign

Melonomul Malign are o rată de supravieţuire medie de 6,4 luni de la diagnosticare. Acest tip de cancer are cea mai crescută incidenţă între toate tipurile de  cancere de azi, exceptând cancerul de plămân la femei. Poate porni de la o aluniţă sau pistrui sau de la o piele normală (50%). Poate să apară oriunde pe piele, dar la femei apare în mod normal pe picioare, iar la bărbaţi pe piept şi pe spate. În cazul pielii normale melanomul apare de obicei ca o aluniţă nouă şi neobişnuită sau ca o porţiune de piele închisă la culoare, după care melonomul se dezvoltă de la o aluniţă sau un pistrui până când schimbările notate mai jos cu ABCDE sunt observate.

Asimetry/Asimetrie: Formă neregulată

Border/ Contur: Contururi neregulate

Color/ Culoare: Mai mult de o culoare

Diameter/ Diametru:  Melanomul are de obicei o dimensiune mai mică de 6 mm şi ar trebui văzute aluniţele de către medic atât timp cât sunt sub 6 mm

Evolving/ Evolutie: Schimbările dintr-o aluniţă veche  care recent a început să dea mâncărime, să devină dureroasă, să sângereze, dezvoltă o crustă ori îşi schimbă forma, mărimea sau culoarea trebuie observate cu atenţie

Factori de risc

Expunerea neprotejată la razele UV ale soarelui sau la solar e un principal factor de risc. În special e periculoasă expunerea la soare înainte de vârsta de 18 ani, care creşte riscul de Melanom Malign mai târziu în viaţă.

Alţi factori de risc sunt:

Aluniţe multiple şi neobişnuite

Fumatul

Culoarea deschisă a pielii

Un istoric de cancer de piele în familie

Infecţia cu Virusul Papiloma Uman

Imunosupresie

Expunerea, datorată ocupaţiei, la cărbune, gudron, catran, creozot, compuşi de azot sau radiu.

Diagnoză şi tratament

Singurul mod de a pune un diagnostic este prin biopsie (extragerea unei porţiuni de piele şi vizualizarea ei la microscop). Cea mai comună intervenţie / tratament constă în extirparea chirurgicală simplă a tumorii. Alte opţiuni medicale includ radio, chimio sau imunoterapia. Există câteva medicamente nou descoperite pentru melanom malign. Unul recent lansat pe piaţă poate dubla timpul de supravieţuire pentru pacienţii selectaţi cu Melanom Malign avansat, dar folosirea sa largă este restricţionată, din păcate, de costul său ridicat. Chiar la începutul acestui an, primul medicament pentru Carcinomul Celulei de Bază a fost lansat cu rezultate promiţătoare.

Protecţie

Crema de protecţie solară este cu adevarat protectivă pentru Melanomul Malign şi SCC, dar este încă neclar efectul ei în cazul BCC. Este încă un subiect controversat dacă folosirea excesivă de cremă de protecţie solară poate duce la o ineficienţă a vitaminei D, dar sunt necesare cercetări viitoare în această direcţie.

Puneţi cremă de protecţie solară cu 30 de minute înainte de a ieşi la soare şi reaplicaţi-o la fiecare 2-3 ore. Evitaţi solarele vechi de bronzat care pot emite o mai mare cantitate de radiaţii UV-B mai dăunătoare decât soarele. Cele noi emit mai puţine UV-B , dar nu este încă dovedit că efectul lor ar fi mai puţin dăunător decât cel al soarelui. Evitaţi soarele între 10 dimineaţa  şi 4 după-amiaza (intensitatea este maximă la ora 1).

Nu vă ardeţi! Aspirina, ibuprofenul sau medicamentele similare luate cu 30 de minute, până la 2 ore înainte de ieşirea la soare , vor preveni pielea de la a deveni roşie şi îndepărtează oarecum durerea provocată de arderea soarelui, dar tot vă veţi arde!

Material scris de Jonas Ekdahl, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca

Recomandari

Alte Articole