Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda ” Cluj-Napoca, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean Cluj organizează joi, 21 februarie, ora 17.00, în Sala „Şantier” de pe str. Fabricii de Zahăr, nr. 51, o şezătoare tradiţională la care participă cursanţii secţiilor ţesut-cusut din Rugăşeşti (Căşeiu), Răscruci (Bonţida) şi Cluj-Napoca, sub coordonarea renumitului meşter popular Elvira Gavriş, expert în cadrul Şcolii de Arte Cluj.
În program figurează inaugurarea proiectului „Anul 2019 – Anul tradiţiilor la Şcoala de Arte Cluj”, iar invitate sunt absolventele secţiei „Răchiţele”, reunite în Grupul „Păstrătorii Tradiţiilor Răchiţele”- coordonator Marioara Boc. Acestea vor susţine momente artistice legate de eveniment, alături de cursanţii claselor de canto muzică populară, acompaniaţi de Taraful „Vatră de Dor” al Şcolii de Arte Cluj. Totodată, la şezătoare va avea loc şi o degustare de produse tradiţionale.
„Ideea şezătorii de joi, 21 februarie este de a reînvia un obicei apus, acela al şezătorii tradiţionale. Vom face o călătorie în timp, ca să ne aducem aminte ce se petrecea atunci – atât în şezătorile organizate de femeile căsătorite cât şi în cele la care participau numai fete. Acesta era un mijloc de relaxare, comunicare şi relaţionare – într-o perioadă când nu existau alte posibilităţi, precum televizorul, telefonul mobil şi reţelele de socializare. În privinţa fetelor, scopul principal nu era de natură lucrativă, ci mai degrabă viza întâlnirea cu băieţii din sat, spre deosebire de cel al femeilor măritate, care organizau şezătoarea pentru a se toarce cânepa şi lâna, materie primă pentru confecţionarea articolelor de îmbrăcăminte”, a declarat d-na Elvira Gavriş.
Intrarea este liberă!
Peste 6.800 de părinți au apelat serviciul ALOPEDI în primul semestru
Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, împreună cu reprezentanții Spitalului...
Deschide