Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituţie de cultură subordonată Consiliului Judeţean, va dezvolta în perioada următoare o serie de proiecte culturale, în parteneriat cu reprezentanții unor localități și asociații din Banatul sârbesc.
În acest scop, în perioada 19-21 martie 2019, o delegație a instituției clujene a participat la două întâlniri cu reprezentanţii culturii româneşti şi sârbeşti din localităţile Vârşeţ şi Coştei. Organizate de profesoara Mariora Sfera şi fiica dânsei, domnișoara Ionela Sfera, întâlnirile au vizat identificarea modalităților de cooperare în ceea ce privește cultura tradițională din cele două regiuni. Cu acest prilej a fost stabilit un calendar, în vederea derulării unor proiecte culturale comune, care să apropie zona orașului Vârșet cu județul Cluj și cu Transilvania.
Delegaţia clujeană, compusă din: Cornelia Staicu – manager CJCPCT Cluj, Mircea Cîmpeanu – şef birou Conservare Cultură Tradiţională, Consuela Bendea – consultant artistic artă şi arhitectură tradiţională şi Grigore Sâmboan, consultant artistic şi reprezentant de presă, s-a întâlnit cu Nenad Baroš – preşedintele Adunării Primăriei Vârșeț, Slaviša Maksimović – membru în Consiliul Orăşenesc pentru Dezvoltare Rurală şi Nataša Maljković-Čonić – membru în Consiliul Orăşenesc de Cultură.
Cea de-a doua întâlnire a avut loc în satul Coştei, cu primarul Viorel Bălăgean şi directorul Casei de Cultură, Adam Jonike. Această localitate, care aparține administrativ de orașul Vârșeț, are peste 800 de locuitori și este pur românească. Majoritatea activează în cadrul Societății culturale „Mihai Eminescu”, unde participă la redactarea unei reviste în limba română, dar și la cor, teatru, fanfară și activități folclorice. De asemenea, delegaţia românească s-a întâlnit şi cu preşedinta Asociaţiei „Selo Plus”, Danijela Bou.
În urma acestor dialoguri au fost stabilite modalitățile concrete prin care se vor realiza schimburi și proiecte culturale între județul Cluj și orașul Vârșet și satele românești din jurul acestui oraș.
Astfel, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, pentru a-i sprijini pe tinerii dornici de lectură și de cunoașterea culturii tradiționale, va sprijini Societatea culturală „Mihai Eminescu” la alcătuirea unei biblioteci românești. Totodată, la începutul lunii august, cu ocazia aniversării a 150 de ani de la înfiinţarea corului din Coștei, instituția clujeană va fi prezentă în această localitate cu expoziții de fotografie, lansări de carte etnografică și spectacole de folclor. Tot în luna august, mai mulți copii din Coștei vor lua parte, în mod gratuit, timp de o săptămână, la Tabăra de meşteşuguri „Tradiții clujene”, organizată de CJCPCT Cluj.
Colaborările vor continua și cu alte proiecte deoarece pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj sprijinirea culturii și tradiției românești reprezintă o datorie, întrucât românii din zona Vârșețului iubesc cultura tradițională românească și sunt dedicați păstrării și promovării ei.
Pas înainte pentru înființarea Compartimentului de Primiri Urgențe de Specialitate la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de...
Deschide