Teatrul de Păpuși ,,Puck”, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, sărbătorește, în acest an, 70 de ani de la înființare, moment care va fi marcat printr-un maraton de spectacole, ateliere, o lansare de carte și o proiecție.
Astfel, miercuri, 5 februarie 2020, clujenii, și nu numai, sunt invitați să celebreze împreună cu artiștii teatrului aniversarea celor șapte decenii de activitate. Manifestările vor debuta începând cu ora 10.00, la sediul instituției, cu spectacolul „Cartea cu Apolodor”, în regia Monei Marian. Spectacolul se desfășoară în limba română iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.
De la ora 11.30 va fi prezentat spectacolul în limba maghiară „Tornyocska”/„Turnulețul”, cu regia semnată de Jakab Ildikó. Vârsta minimă recomandată este de doi ani.
De asemenea, între orele 10.00 și 12.00, în studioul instituției vor avea loc Atelierele „Puck”.
Sărbătoarea se va încheia cu momentul „O istorie a poveștilor la Teatrul de Păpuși Puck”.
***
În anul 1948 au fost puse bazele primei trupe de teatru de păpuşi din Cluj sub patronajul Sindicatului Mixt al Artiştilor, Scriitorilor şi Ziariştilor, iar în 5 februarie 1950 a luat ființă Teatrul de Păpuşi din Cluj, printre fondatori numărându-se Fischer Edit, Ileana Hodiş şi Fuhrman Károly.
Istoricul Teatrului Puck se leagă, în timp, de preocuparea specială pentru păpuşă, de la bi-ba-bo la wayang, de la marionetă la obiectul animat. Respectul pentru opţiunea echipei fondatorilor s-a perpetuat, sub influenţa doamnei regizor Kovács Ildikó, reperul profesional şi mentorul a generaţii întregi de actori, regizori, scenografi care au activat în Teatrul de Păpuşi din Cluj.
Palmaresul instituției cuprinde peste 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii.
Începând din 2017 este organizat Festivalul Stradal WonderPuck, eveniment anual adresat comunității clujene și publicului larg.
Festivalul Internațional Puck, aflat în acest an la a 19-a ediție, a reunit de-a lungul timpului, spectacole de referință ale păpușeriei europene, întâlniri ale școlilor de teatru din regiune și ateliere profesionale internaționale.
„70 de ani… pentru viața unui om pare mult, dar pentru istoria culturală a unui oraș și a țării e o fărâmă de timp.
Mai este nevoie de teatru de animație și de teatru pentru copii? Eu zic că da!
Da, pentru a transforma fărâma de timp în eternitate!”, declară Emanuel Petran, managerul Teatrului de Păpuși „Puck”.
România frumoasă și bogată, însă batjocorită și trădată de o șleahtă de pseudo-politicieni nemernici!
EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Știți câte așa-numite servicii secrete există în...
Deschide