Tradiționalul „Joc la șură”, prezentat elevilor din comuna clujeană Mihai Viteazu

Peste 200 de elevi din clasele I-IV de la Școala Gimnazială „Mihai Vodă” din comuna clujeană Mihai Viteazu au aflat marți, 11 februarie 2020, amănunte despre tradiționalul „joc la șură”, care se organiza pe vremuri, în duminici și în sărbători, atunci când nu era post, în satul românesc.
Tinerii au participat la o activitate din cadrul proiectului cultural-educativ „Zestrea tradițiilor clujene”, proiect derulat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură subordonată Consiliului Județean.
De la ora 11.00, la Casa de Cultură din localitate, elevii s-au întâlnit cu Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, consultanți artistici în cadrul compartimentului de educație permanentă al instituției, dar și cu interpreta profesionistă de muzică populară Mariana Morcan. Alături de cadrele didactice și conducerea școlii, tinerii au fost informați despre activitatea compartimentului de educație permanentă și proiectele cultural-educative din cadrul Centrului, în care ei se pot implica. În acest scop, le-au fost înmânate și pliante ce prezintă istoricul și activitatea instituției iar Marinela Zegrean Istici le-a vorbit despre importanța păstrării obiceiurilor și tradițiilor populare, în special a jocului tradițional. În cadrul dialogului, mulți elevi au fost premiați pentru cunoștințele pe care au dovedit că le au în ceea ce privește cultura tradițională iar solista profesionistă Mariana Morcan din cadrul Orchestrei „Cununa Transilvană” a interpretat „Balada lui Horea” și alte cântece reprezentative pentru zona de munte a județului.
În același cadru, le-au fost prezentate CD-uri cu muzică tradițională și volumele apărute la editura „Tradiții Clujene”, în urma taberelor anuale de cercetare efectuate în ultimii ani în localitățile din județul Cluj de biroul de Cercetare – Conservare Cultură și Arte Tradiționale din cadrul instituției județene de cultură, coordonat de etnomuzicologul Mircea Cîmpeanu. Totodată, alături de profesori, elevii au fost îndemnați să afle de la cei mai în vârstă cum erau practicate mai demult obiceiurile populare în zonă iar cele mai reușite lucrări, selectate la nivelul școlii, să fie trimise spre publicare în revista „Brâul”.
Apoi, împărțiți pe echipe, în cadrul concursului intitulat ,,Uniți prin tradiții”, tinerii au dovedit că dețin cunoștințe temeinice despre cântecele autentice și interpreții clujeni, costumul tradițional, obiectele din gospodăria țărănească și instrumentele populare.
În partea a doua a întâlnirii, elevilor le-a fost prezentat jocul de perechi sau de doi, între un bărbat şi o femeie, specific zonei, în care partenerii au la îndemână mai multe modalităţi de a-şi exterioriza talentul coregrafic, în comparaţie cu jocurile în grup.
Bărbatul are o libertate mai mare în a efectua unele mişcări şi gesturi, după comanda temperamentului său şi a dispoziţiei de moment. Un astfel de joc a fost exemplificat de elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Vodă” care activează în cadrul Ansamblului „Fiii Moților” al Casei de Cultură din comună, instructor coregraf Ioan Cuc. Alături de jucăuși au evoluat și soliștii vocali din cadrul școlii: Raluca Ioana Drule, Roxana Alina Bica, Melisa Cuc, Gabriel Făgădar, Ștefan Suciu și Manuela Vîtcă.
Următoarea întâlnire în cadrul proiectului „Zestrea tradițiilor clujene” va fi cu elevii Școlii Gimnaziale „Horea, Cloșca și Crișan” din Turda, în data de 25 februarie 2020.

Recomandari

Alte Articole