Traian Băsescu prezent în Cluj Napoca alături de lideri ai Partidului Mișcarea Populară și a Fundației cu același nume!

România se confruntă cu probleme privind stabilitatea instituțiilor statului și respectarea statului de drept, este doar una dintre declarațiile pe care le-a făcut Traian Băsescu, duminică, la dezbaterea publică organizată de Fundaţia Mişcarea Populară în Cluj-Napoca.
Șeful statului a făcut un tir de declarații privind statul de drept și amintind de vara anului 2012, dar și de marțea neagră când s-a încercat debarcarea lui de la Cotroceni. „Dacă privim la realitățile care nu pot fi trecute cu vederea, evenimentele din vara anului 2012, când s-a încercat debarcarea prin nerespectarea Constituției a președintelui României, este un element care intervine mereu în discuții și în rapoarte. Marțea neagră a fost un moment de reaprindere a dubiilor partenerilor noștri privind capacitatea României de a respecta criteriile politice. România a făcut paşi înapoi din vara anului 2012 şi au pierdut românii, atât în credibilitate, cât şi economic. Toţi avem o problemă din cauza acţiunilor majorităţii politice. Astfel, evenimentele din vara anului 2012, atacurile la instituții, la Justiție, au fost de natură să ne descalifice pentru intrarea în Schengen”, a declarat președintele. Băsescu a mai adăugat că: „atacurile la justiție pun și ele sub semnul întrebării îndeplinirea criteriilor policie. Instituția Parlamentul României nu funcționează ca o instituție la standarde europene”.

Lipsa de exigență a electoratului
Băsescu a mai afirmat în discursul său, că „lipsa de exigenţă a electoratului” – celebra majoritate de 70%, s-a văzut când a trimis în Parlament politicieni acoliți cu dosare penale pentru corupţie, și care mulți dintre ei acum sunt la pârnaie. Astfel, „lipsa de exigență se vede în cât de tolerant a fost electoratul românesc, când a trimis în Parlament președinți de consilii județene despre care se știa că au dosare. Noi avem o problemă și în interiorul societății românești care este extrem de tolerantă cu privire la nerespectarea criteriilor politice”, a conchis șeful statului.
Președintele a mai declarat că România nu trebuie să se vadă mai „neagră” decât este în privinţa respectării criteriilor politice de la Copenhaga. „Să nu ne vedem mai negri decât suntem , dar după criteriile de la Copenhaga, România nu are probleme în privinţa minorităţilor, probleme minime la respectarea drepturilor omului. Probleme avem la stabilitatea instituţiilor statului şi a statului de drept, în complexul criteriilor de la Copenhaga”, a spus preşedintele Băsescu.
Respectarea partenerilor nu e “slugărnicie”
Șeful statului a adăugat că, gândirea de tipul „noi nu stăm în genunchi” ( referindu-se probabil la Victor Ponta, că el se exprimă în acest fel ) este o abordare necinstită. „A ţine la respectarea partenerilor noştri nu e o slugărnicie . Noi nu stăm în genunchi” este o abordare necinstită. Nimeni nu ne cere mai mult decât respectarea angajamentelor. E mai uşor să priveşti spre Uniunea Euro-Asiatică, deși nu am văzut români cu ochi oblici”, a declarat preşedintele.”Drumul nostru este acela pe care am mers până acum, spre Vest, spre integrarea europeană deplină, altfel există riscul ca România să intre într-o zonă gri, nici europeni, nici ne-europeni, ceea ce va aduce ţării prejudicii uriaşe”, a mai spus Băsescu.
Codurile nu sunt tocmai bune
De asemenea, noile coduri, fie că vorbim de Codul Comercial şi Codul de Procedură, de Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, sunt instrumente moderne ale statului român. Cheia este ca ele să fie aplicate întocmai. “Plec de la premise, că un om care a greşit prima dată are dreptul la a doua şansă, chiar dacă în loc de şapte stă doi, trei, patru ani”, a spus preşedintele. Astfel, referitor la faptul că pedepsele pentru recidivişti sunt mai mari decât în vechiul Cod Penal, şeful statului a declarat, că cel care greşeşte pentru prima dată „trebuie să aibă şansa revenirii în societate mai rapidă decât o preconizau codurile comuniste pe care le-am avut până acum”. De altfel, codurile sunt parte a noii justiţii din România, e adevărat, poate nu toate lucrurile sunt bine pregătite ca, spre exemplu, brăţările pentru cei care au dreptul să facă arestul la domiciliu, dar cu siguranţă aceşti paşi se vor face şi România va avea un Cod Penal civilizat, şi care permite, însă, o acţiune mult mai rapidă a justiţiei asupra celor care au încălcat legea penală. Se termină totul la nivelul Curţilor de Apel. Nu mai pierzi încă doi-trei ani să se facă judecata şi la Înalta Curte, decât în situaţii excepţionale care sunt pregătite, prevăzute de lege”, a declarat Traian Băsescu.
PMP un copil prematur, dar inteligent.
Copil care s-a născut prematur, dar inteligent. În acest fel caracterizează preşedintele Traian Băsescu Partidul Mişcarea Populară, formaţiune politică creată de către Fundaţia Mişcarea Populară. Şeful statului este un apropiat al acestei organizaţii, înfiinţată de mai mulţi dintre consilierii săi de la Palatul Cotroceni printre care Daniel Funeriu și Sebastian Lăzăroiu. Traian Băsescu n-a ascuns faptul că, scopul înfiinţării unei astfel de organizaţii, a fost crearea unui partid care să preia guvernarea în 2016, dar și care să promoveze o apropiere mai puternică de Republica Moldova (nu întâmplător Eugen Tomac este președintele acestei formațiuni). Şeful statului a declarat că, în afară de câteva discuţii pe care le-a avut cu profesorul Marian Preda, nu a ajuns niciodată în sediul lor, dar a promis că o va face. Totodată, Băsescu a ținut să sublinieze că nu a spus niciodată „ce să facă fundaţia” şi se bucură că profesorul Preda, decan la Universitatea din Bucureşti, a reuşit să imprime fundaţiei exact linia pe care el ar fi văzut-o. „Dar, probabil, că n-aş fi reuşit s-o fac atât de bine”, a mai adăugat Băsescu.
Pe de altă parte, preşedintele a afirmat că „fundaţia a născut un copil prematur: PMP. Dar prematurii ştiţi foarte bine că sunt extrem de inteligenţi”, a completat Băsescu, râzând. Președintele a explicat că dorea crearea unei fundaţii „care să genereze o mişcare din care să rezulte un partid care să fie apt de bătălie politică şi să poată prelua guvenarea în România în 2016”. „Iată că această fundaţie năzdrăvană a hotărât să intre şi în bătălia de la europarlamentare”, a conchis Băsescu, urând succes „copilului Fundaţiei, care este Partidul Mişcarea Populară”. Amintim că și primarul Clujului, fost premier al României Emil Boc, a acceptat să facă parte din Fundația Mișcarea Populară.

Andreea POCOL

Recomandari

Alte Articole