Un centru de protecție, procesare și recuperare a datelor în caz de dezastru se va construi în cadrul Parcului Industrial Tetarom III din Jucu. Proiectul a fost prezentat firmei Star Stoarge într-o conferință de presă, susținută de Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, marți, 24 iulie a.c.
Potrivit reprezentanţilor companiei, parcul industrial deţinut de Consiliul Judeţean la Jucu şi administrat de S.C. TETAROM S.A. a fost ales datorită riscurilor reduse din punct de vedere seismic şi nu numai, a înaltei calificări a resursei umane disponibile la Cluj, precum şi datorită deschiderii totale şi disponibilităţii manifestate de reprezentanţii administraţiei publice locale.
Firma Star Storage este o firmă autohtonă, specializată în domeniul nanotehnologiei şi supercomputing-ului, care va oferi servicii de IT pentru întreaga comunitate de afaceri dar în special pentru companii nou create şi cu o activitate inovatoare, pentru sectorul financiar bancar, energetic, sănătate precum şi pentru autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale.
Construirea acestui centru atrage crearea de noi locuri de muncă pentru absolvenții cu studi superioare, care dispun de o înaltă calificare. Consiliul Județean și Tetrarom, împreună cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, dar și Agenția de Dezvoltare Nord-Vest au inițiat un parteneriat în acest sens. Totodată, reprezentanţii companiei investitoare şi-au exprimat intenţia că, în vederea unei optime funcţionări a viitorului centru de date, să colaboreze preponderent cu firme locale, atât în domeniul comunicaţiilor, al mentenanţei dar şi în alte domenii conexe.
Un astfel de centru există deja la București, și potrivit reprezentanților societății Star Star Storage, valoarea investiţiei urmează a se ridica cel puţin la nivelul celei realizate în capitală, caz în care au fost investiţi într-o primă etapă, în anul 2009, 4 milioane de euro iar ulterior, în anul 2011, investiţia a ajuns la 6 milioane de euro.
Compania Star Storage intenționează ca până la sfârşitul anului 2013 să finalizeze construcţia şi amenajarea la Jucu, în parcul industrial Tetarom III.
În ceea ce priveşte ideea atragerii de noi investitori, preşedintele Consiliului Judeţean a făcut unele precizări referitoare la întâlnirea pe care a avut-o la sfârşitul săptămânii trecute cu reprezentanţii firmei Garmin, companie ce activează în domeniul echipamentelor de navigare şi comunicaţii şi care este interesată, de asemenea, în a dezvolta şi extinde proiectul pe care îl derulează la Cluj. Compania anterior amintită, care este deja prezentă la Cluj printr-un centru de cercetare şi dezvoltare, îşi exprimă intenţia ca, pe lângă activitatea de software, să producă şi GPS–uri, fapt care presupune crearea a circa 200 de noi locuri de muncă. Reprezentanţii Garmin au precizat în acest sens că sunt interesaţi să angajeze ingineri, geografi precum şi alte categorii de vorbitori de limbi străine, încheind deja în acest sens un protocol cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
„Prin intermediul celor două întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri derulate la sfârşitul săptămânii trecute şi, respectiv, astăzi, am făcut o serie de paşi concreţi în ceea ce priveşte atragerea de noi investitori în judeţul Cluj. Alături de crearea de noi locuri de muncă de care vor beneficia clujenii, ne bucură faptul că judeţul nostru se profilează tot mai clar ca un pol naţional al competitivităţii şi al înaltelor tehnologii. Ne exprimăm pe această cale speranţa că în doar câţiva ani judeţul Cluj va reprezenta cea mai mare concentrare tehnologică şi aglomerare IT din întreaga ţară. ”, spune Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean.
Uioreanu conchide, spunând că va promova și pe viitor acest cadru de discuții și colaborare, care reunește la aceeași masă reprezentanții deliberativului județean, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională, ai universităţilor clujene şi ai mediului de afaceri.