Consiliul Judeţean Cluj a găzduit astăzi, 23 iulie 2013, festivitatea de premiere a şcolilor care au câştigat concursul „Mănânc Zilnic Fructe şi Legume Proaspete, Cresc Sănătos”, concurs derulat de către forul administrativ judeţean în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj. Concursul s-a adresat şcolilor cu clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat din judeţul Cluj care au beneficiat de Programul “Fructe în Şcoli” în anul şcolar 2012-2013 şi s-a desfăşurat în perioada 30 mai – 12 iunie 2013.
“În calitate de autorităţi preocupate constant de copiii noştri şi de felul în care aceştia trăiesc, dorim să promovăm în şcoli sănătatea şi educaţia pentru sănătate. În acest sens, concursul iniţiat de Consiliul Judeţean şi desfăşurat în toate şcolile din judeţul Cluj a avut tocmai acest rol, acela de a încuraja formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase în rândul tinerilor. Din acelaşi motiv, premiile oferite astăzi reprezintă un gest simbolic, menit să îi încurajeze să ducă o viaţă sănătoasă prin consumul a cât mai multe fructe şi legume” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Vakar Istvan.
În cadrul concursului, şcolile au fost invitate să depună la Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj până în data de 12 iunie 2013 un raport detaliat privind activităţile derulate în anul şcolar 2012-2013 care au avut ca şi obiect încurajarea consumului de fructe şi legume proaspete, precum activităţi didactice, concursuri tematice, excursii la ferme pomicole sau legumicole, la staţiuni de cercetare pomicolă sau legumicolă, la zilele recoltei, expoziţii, târguri ori alte evenimente şi/sau activităţi similare, activităţi de grădinărit etc.
Evaluarea proiectelor depuse, atât de către şcolile din mediul urban cât şi din mediul rural, s-a făcut de către o comisie formată din reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean. În urma acestei evaluări s-a decis acordarea a 14 premii, respectiv 2 premii I (Şcoala Gimnazială Radu Stanca din Cluj-Napoca şi Şcoala Gimnazială Specială Transilvania Baciu), 2 premii II (Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Cluj-Napoca), 2 premii III (Şcoala Gimnazială Mihai Vodă din comuna Mihai Viteazu şi Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca) şi 8 menţiuni (Şcoala Gimnazială Pavel Dan din Tritenii de Jos, Şcoala Gimnazială Alexandru Vaida Voevod Cluj-Napoca, Liceul Teoretic Mihai Eminescu Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Andrei Şaguna Turda, Şcoala Gimnazială Luna de Sus, Şcoala Gimnazială Horea, Cloşca şi Crişan din municipiul Turda, Şcoala Gimnazială Avram Iancu din Beliş şi Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga din Cluj-Napoca).
Premiile oferite şcolilor câştigătoare constau în microscoape şcolare, coşuri pentru servirea fructelor, mingi de baschet şi fotbal, globuri pământeşti, unelte de grădinărit, cărţi şi enciclopedii, toate menite să încurajeze practicarea unei alimentaţii adecvate şi a unui stil de viaţă sănătos.
“Felicit pe această cale toţi câştigătorii şi, în mod special, şcolile speciale care au obţinut premiile I, II şi III în cadrul concursului, acestea demonstrând o dată în plus faptul că dizabilităţile nu sunt un obstacol de nedepăşit atunci când există dăruire şi pasiune. Consider Programul “Fructe în Şcoli” ca fiind extrem de util datorită faptului că, prin intermediul lui, oferim tinerei generaţii o şansă în plus la o viaţă sănătoasă. În acelaşi timp, el reprezintă o oportunitate pentru agricultura românească şi pentru sectorul românesc de fructe, în ceea ce priveşte diversificarea şi dezvoltarea activităţilor de producţie şi comercializare. În acest sens, intenţionăm ca prin intermediul unei strategii special concepute pentru acest domeniu, să sprijinim producătorii clujeni pentru a fi aceştia cei care furnizează fructele şi, de ce nu, legumele care fac obiectul programului” a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Ioan Oleleu.
Reamintim faptul că valoarea totală a fondurilor alocate pentru anul şcolar 2012-2013, în cadrul Programului “Fructe în Şcoli” pentru judeţul Cluj, conform Hotărârii de Guvern nr. 1154 din 2002 a fost de 1 985, 60 mii lei.