Zestrea Tradițiilor Clujene, la Școala ,,Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca

Zeci de elevi de la Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj Napoca, însoțiți de cadrele didactice, au luat parte marți, 18 decembrie 2018, la o acțiune cultural-educativă, în cadrul proiectului ,,Zestrea Tradițiilor Clujene”, inițiat și derulat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.
Evenimentul s-a desfășurat de la ora 9.00, în biserica parohiei ortodoxe „Nașterea Domnului” din cartierul Gheorgheni, unde preot paroh este părintele Nicolae Buda, parohie cu care această școală desfășoară, pe toată durata anului școlar, diverse manifestări cultural-educative.
În deschidere, elevii claselor a IV-a A și C, îmbrăcați în costume populare, însoțiți de profesoara de religie Daniela Necula și de învățătorii Rodica și Mircea Văscan, au oferit celor prezenți un recital de colinde. Alături de ei s-au aflat și elevii clasei I, coordonați de învățătoarea Elena Tilea. După colindă, cei micii au fost răsplătiți cu daruri din partea gazdelor. Apoi, echipa de proiect, formată din consultanții artistici Marinela Zegrean Istici și Grigore Sâmboan, le-a vorbit despre tradițiile și obiceiurile de Crăciun și Anul Nou din Județul Cluj și din Transilvania, dar și despre importanța păstrării lor. În același timp, au fost îndemnați să meargă la colindat, dar și să scrie eseuri și articole pe acestă temă a obiceiurilor de iarnă, iar cele mai reușite vor fi publicate în revista „Brâul” a instituției clujene de cultură tradițională. Totodată, alături de Mariana Morcan – solist vocal în cadrul Orchestrei Profesioniste „Cununa Transilvană” a C.J.C.P.C.T. Cluj, au prezentat în fața elevilor colinde tradiționale.
După acest moment, elevii, împărțiți în cete, au învățat împreună cu echipa de proiect câteva colinde și urări de Crăciun, dar și obiceiul plugușorului.
La activitate au asistat, pe lângă elevi și cadre didactice, preotul slujitor de la parohia „Nașterea Domnului”, Ciprian Taloș, care i-a felicitat pe cei mici, pe dascăli și pe reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, pentru strădania de a păstra tradițiile. Alături au fost părinții copiilor, dar și coordonatorul activităților din cadrul parohiei, Marilena Asănică.

Recomandari

Alte Articole