Cluj Napoca: Un nou parc industrial – Tetarom V

Miercuri, 29 iunie 2016, la sediul Consiliului Județean Cluj, a avut loc conferința de presă susținută de Președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe, în cadrul căreia au fost abordate mai multe subiecte legate de proiectele prioritare ale forului administrativ județean, atât cele aflate în derulare, dar și proiecte noi, care urmează să fie inițiate în perioada imediat următoare:
1. Investitor nou în Parcul Tetarom III
Domnul Alin Tișe a anunțat finalizarea negocierilor cu un investitor important care dorește să se reloce în parcul industrial din Jucu. Noua firmă cu capital străin, specializată în producția de echipamente electrocasnice și instalații, dorește să investească în județul Cluj aproximativ 30 de milioane de euro, pe o suprafață de teren de 10 hectare, fapt care va genera aproximativ 500 de noi locuri de muncă, viitorii angajați urmând să fie selectați preponderent din domeniul instalațiilor și electronicii, dar și din alte domenii de activitate, aceștia urmând să fie recalificați în funcție de necesitățile lucrative. Având în vedere acordul expres al acestui investitor, contractul dintre Consiliul Județean Cluj prin SC Tetarom SA se va încheia cel mai târziu în data de 20 iulie 2016, dată la care va fi dat publicității și numele acestuia. În acest context, lucrările de construire ale noilor facilități în parcul industrial din Jucu, dar și efectuarea primelor angajări, vor avea loc chiar în toamna acestui an, urmând ca din primăvara anului 2017 să înceapă efectiv producția.
2. Continuare lucrări Tetarom I
În cadrul parcului industrial Tetarom I, Consiliul Județean Cluj a demarat un proiect european pe P.I.D.U. în valoare de 69 de milioane de lei care prevede extinderea şi modernizarea infrastructurii acestui parc industrial. Astfel, în acest moment, peste 90% din obiectivele prevăzute a fi realizate în cadrul proiectului sunt construite (hala de depozitare, incubatorul de afaceri și sediul administrativ), predarea lor către SC Tetarom SA urmând a se realiza în aproximativ 2-3 săptămâni, după finalizarea drumului de acces aferent, astfel încât aceste trei noi facilități să fie ocupate de agenți economici. Tot în cadrul acestui subiect, domnul Alin Tișe, a amintit și de problemele cunoscute de opinia publică clujeană legate de alunecările de teren din cadrul acestui parc industrial. În acest sens, președintele Consiliului Județean a propus o fazare a lucrărilor pentru a se putea face astfel față efortului financiar din bugetul județului. Așadar, într-o primă etapă, prevăzută a se finaliza la sfârșitul lunii august 2016, vor fi realizate lucrări de descărcare a versantului de umpluturi și ghidarea apelor pluviale către exteriorul amplasamentului. În ceea ce privește cea de-a doua etapă, Universitatea Tehnică a primit ordin de realizare a unei expertize tehnice care să dea o soluție optimă de stabilizare definitivă a versantului afectat de alunecări.
3. Proiect Tetarom IV, redimensionat
Parcul Tetarom IV, proiect al Consiliului Județean Cluj început pe bani europeni în mandatul 2008-2012 în momentul de față a fost redimensionat, urmând a se realiza în cursul acestui an o hală pentru întreprinderi mici și mijlocii, un drum de acces precum și o stație electrică. Investiția necesară pentru prima fază a proiectului va fi de aproximativ 4 milioane de euro.
4. Un nou parc industrial – Tetarom V
Domnul Alin Tișe a anunțat totodată intenția de a înființa un nou parc industrial – Tetarom V, în partea de S-SV a județului Cluj, în zona Câmpia Turzii-Luna. Parcul va fi întins pe o suprafață de aproximativ 40-50 de hectare, în zona de câmpie, urmând a avea o legătură rapidă atât cu autostrada cât și cu centura ocolitoare. Având în vedere faptul că în zonă există forță de muncă care poate fi recalificată, înființarea unui nou parc industrial în această zonă va fi benefică atât pentru dezvoltarea comunității locale din această parte a județului, cât și pentru proiectele care ţin de dezvoltarea generală a judeţului Cluj.
5. SMID – Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Cluj.
Domnul Alin Tișe a reamintit faptul că județul Cluj se confruntă cu o problemă strigentă-lipsa unei stații temporare, problemă pentru care trebuie găsită o soluție în cel mai scurt timp posibil. Pentru rezolvarea acestei probleme vor fi inițiate demersuri pentru identificarea unui teren în apropierea CMID-ului, urmând ca investiția necesară să fie făcută din resursele județului, prin intermediul ADI Eco-Metropolitan Cluj. De asemenea, în momentul în care se va pune în funcțiune stația temporară, automat vor fi date în funcțiune și stațiile de transfer precum și echipamentele cumpărate.
6. Finalizare lucrări la drumul Răchițele-Prislop-Ic Ponor
Drumul care face legătura între județele Cluj și Bihor, cale de acces care pune în valoare o zonă cu un potențial turistic extrem de ridicat poate fi folosit de acum în întregime, acest lucru fiind benefic atât pentru comunitatea din zonă, cât și pentru turiștii care ajung în această parte a județului Cluj.
”După cum am procedat și în mandatul precedent de președinte al Consiliului Județean Cluj, am dorit să-mi încep munca în cadrul acestei instituții printr-o prezentare la zi, în fața opiniei publice, a câtorva dintre proiectele prioritare aflate în derulare, dar și altora noi, capabile să aducă un plus valoare acestui județ. În primul rând, mă bucur să constat că județul Cluj este în continuare atractiv pentru investitori, astfel încât, dorința noastră e să ocupăm complet parcurile industriale Tetarom I și III, urmând să ne focusăm apoi pe dezvoltarea și a celorlalte parcuri industriale din județ. În al doilea rând, doresc să rezolvăm cât mai repede problema deșeurilor din județ, printr-o implicare mult mai activă a tuturor UAT-urilor clujene, membre ale ADI Ecometropolitan Cluj și găsirea unei soluții urgente și benefice pentru cetățenii acestui județ. Nu în ultimul rând, am anunțat finalizarea proiectului de modernizare a drumului turistic Ic-Ponor, și am adus în discuție, totodată, problema drumurilor județene, asupra cărora Consiliul Județean trebuie să aibă o aplecare mult mai promptă și eficientă. În acest context, îmi doresc ca mandatul meu să fie unul al drumurilor județene, în care să modernizăm, etapizat, întreaga rețea de căi de acces administrate de Consiliul Județean. Toate aceste proiecte, dar și altele, pe care le voi prezenta în perioada următoare, sunt importante pentru fiecare dintre noi, astfel încât îmi doresc să generăm soluții care să producă efecte pozitive pentru cetățeni, mizând astfel pe o majoritate transpartinică”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, domnul Alin Tișe.

Recomandari

Alte Articole