Bicicliștii protestează pentru o infrastructură adecvată

Comunitatea de bicicliliști din Cluj a ieșit vineri seară în stradă să protesteze pentru lipsa pistelor. Pasionații de ciclism s-au întâlnit în Piața Unirii la ora 17.00, au colindat tot centrul și cartierul Grigorescu timp de două ore. Pe traseu bicicliștii au semnalizat prin claxoane, faruri și muzică. Protestatarii au avut o oprire în fața Primăriei municipiului, unde și-au ridicat bicicletele deasupra capului și și-au cerut dreptul la o infrastructură urbană adecvată. Poliția locală a urmat grupul de aproximativ 50 de bicicliști pe tot parcursul traseului pentru a veghea siguranța publică.

Marșul nu avea organizator propriu zis. „Cred că este o gașcă de prieteni care sunt foarte pasionați de ciclism. A pornit ca o reacție în lanț de pe facebook. Noi am văzut un „event” și am venit. Suntem oameni care avem bicilete, le folosim zilnic și am dori mai multe piste. Vrem ca lumea să ne observe în trafic, să nu se comporte ca și cum am fi inexistenți și să ne înghesuie pe un trotuar. Să fie conștienți că facem parte din trafic”, a declarat Corina Rotar, asistent la departamentul de Comunicare și relații pulice, din cadrul facultății de Științe politice, administrative și ale comunicării. Grupul de bicicliști a ocupat o bandă întreagă de sens, iar un participant purta la vedere un banner pe care scria: „Vă mulțumim pentru răbdarea dvs!”
Marșul biciliștilor clujeni este un eveniment ce se organizează în ultima vineri a fiecarei luni și face parte dintr-o mișcare la nivel global denumită „Critical Mass”(Masa Critică). Prima ediție a avut loc în San Francisco, în anul 1992. În Cluj primul marș a avut loc în luna septembrie din anul 2007.  Evenimentul încurajează folosirea oricărui mijloc de transport nemotorizat: bicicletă, skate, longboard, role etc. Comunitatea de bicicliști clujeni își exprimă astfel și nemulțumirea față de refuzul primăriei de a participa la proiectul de „bike-sharing”.
„De când suntem noi, adică de vreo 2 ani, s-au amenajat pistele de bicicletă de pe strada Eroilor și de pe malul Someșului. Totul a început de la niște oameni care au avut inițiativă, care au organizat mișcarea și pe facebook și offline. Au susținut mersul cu bicicleta pentru ca traficul să fie mult mai decongestionat. Dacă mai multă lume ar folosi bicileta și implicit pistele, s-ar preveni mai bine accidentele.”, a declarat Gyorgy Noemi, lector la CRP, linia maghiară, participant la Marșul bicicliștilor clujeni.

 

Cristina Ungurean

Recomandari

Alte Articole