Intr-o logica simpla apa de ploaie  vine de sus  si se scurge in pamint si cu totii stim ca ploaia aduce bunastare dind rod culturilor si la tot ce creste verde din pamint iar norii n-au ceas si nici conducte de scurgere . Ploaia vine gratuit dar cetatenii oraselor trebuie sa o plateasca .

Apa de ploaie  cazuta peste blocul  si curtea interioara a celor zece familii de la imobilul din str. George .Baritiu nr. 16,Cluj  n-a fost comandata sau consumata de locatarii imobilului sau de ceilalti locuitori ai orasului Cluj . Fara a face un caz mediatic  de necazul  si supararea  celor inbiruiti   ce au o opinie ,, ca  n-au  facut   dus cu apa de ploaie ,,iar norii n-au nici conducte  si nici contor ceas  de masurarea  apei de ploaie  montat in apartamentele lor .Unii sustin ca lunile august si septembrie n-a plouat de loc si au fost pusi la plata ,,eu nu sunt vinovat ca nu ploua,, spune domnul Kelemen .

Birul pe apa  de ploaie  sau taxa meteo aduce o taxa in plus exagerat de mare de 36, ,96 RON pentru 10 famiilii majoritatea pensionari  conform facturii nr.3110506 emise de Compania de apa Somes Cluj   la data31.08.2011.

Din factura rezulta ca peste acest imobil in suprafata totala de 1847 mp. pe  perioada  17 iulie -16 aug. ,o luna  a ploat cu 14,2 mc. de apa de ploaie .

Aceasta plata  este reglementata de un temei legal  de pret prin niste hotariri la nivel guvernamental cit si local al consiliului Cluj  ce se aplica la toti cetatenii Clujului .

Exista totusi un contor  la A.N.M  ce masoara cantitatea de precepitatii cazuta  ce se comunica   in cazul nostru  la Compania de Apa  Somes Cluj  cu un coificient  de taxare   stabilit printr-un stas  SREN1846-2.2006  ce stabileste un temei legal de pret in baza unei formule .Astfel  cantitatea de apa meteo se calculeaza  inmultind  suprafata construita si neconstruita cu cantitatea lunara de precipitatii  comunicata de ANM  si cu un coificient de scurgere diferentiat pentru  consumatori   ce prevede 0.2 pentru . cei casnici si 0,6. pentru  agenti economici .Inmultind cele trei elemente  se determina  cantitatea de apa preluata de sistemul  de canalizare unde se aplica formula ce determina valoarea facturii.

Discriminare  pe aceasta tema , agentii economici  platesc  mai multa apa de ploaie decit casnicii.. Pentru ei ploua mai scump !!!!.

Ce criterii au stat la baza acestei discriminari stie doar( creierul mic pe o scara de la 1 –la 10 ) al unor parlamentari fie de la   opozitie sau de  la guvernare ce au intiat si legiferat aceste biruri puse in circa cetateanului ca pe vremurile unei guvernari FANARIOTE a bunicilor nostri ,sa  nu va mai spun ce au patit ca sa nu se inteleaga cumva  instigare sau defaimare .

Ca exemplu probatoriu  conform  noii metode de calcul  nota de calcul a consumatorilor  emise pe lunile august domnului  Moldovan Aurel si alti locatari au  de plata  in medie de 6,5 mc apa meteo in valoare de 16,51RON  iar  evaluarea dupa urmatoarea  citire a  contoarelor   consumul se evalueaza a fi si mai mare trebuind sa plateasca 44,61 RON.

La o confruntare cu purtatorul de cuvint al Companiei de Apa Somes Cluj , domnul Lucian Croitorul  cu amabilitate ne-a explicat datele tehnice cele relatate incheind ca nu se poate preintinpina nemultumirile cetatenilor datorita formulei de calcul prevazuta in  lege .

Nemultumirile locatarilor pensionari  nu se termina aici ei, se intreaba suspininind cit vor plati la iarna apa  in aceasta perioada de criza ,le va ajunge pensia sau vor cheltui-o pe apa de ploaie .

 

Consemnat de Stefan Mlesnita!

 

 

 

 

 

 

Recomandari

Alte Articole