Cluj-Napoca: Caiacul, folosit ca terapie pentru nevăzători

60 de elevi ai Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca vor fi inițiați în tainele acestui sport de către antrenori și voluntari ai asociației Caiac SMile

Asociația Caiac SMile din Satu Mare, lansează un nou program, destinat elevilor Liceului Special pentru Deficienți de Vedere din Cluj-Napoca, ”Caiacul – terapie pentru nevăzători”. Copiii, care vor fi împărțiți în trei grupe, vor învăța bazele acestui sport sâmbătă, 28 mai, pe apele lacului Chios din Parcul Central din Cluj-Napoca, începând cu ora 10:00. Reprezentanții asociației îi vor prelua pe tineri de la internat și îi vor transporta înapoi după terminarea activităților.

“Pe toată durata programului, îi vom ghida, îi vom însoți și ne vom adapta nevoilor lor, oferindu-le cea mai bună experiență în formarea lor ca viitori sportivi amatori sau de performanță”, declară Gabi, unul dintre voluntarii care va participa la activități.

Echipei Caiac SMile li se vor adăuga voluntari de la trei companii care au decis să sprijine financiar proiectul: Betfair Romania Development, BKS Ingenieure și FERRO.

Caiac de probă, adus în sala de sport

Pentru a-i familiariza pe copii cu ambarcațiunea și cu vâslele, săptămâna trecută, organizatorii au adus un caiac chiar la liceu, în sala de sport, și i-au lăsat pe tineri să-l descopere, să-l simtă, să se urce în el.

“Pentru un tânăr nevăzător, sau cu probleme grave de vedere, senzația pe care o are înainte de a se urca într-un caiac și de a pluti apoi pe lac poate fi greu de acceptat. Este important ca ei să capete încredere în ei înșiși, dar și în antrenorii noștri”, spune Ionuț Stancovici, președintele Asociației Caiac SMile.

Scopul proiectului ”Caiacul – terapie pentru nevăzători” este de a le asigura elevilor nevăzători un mediu sigur și propice dezvoltării personale, oportunitatea de socializare și diminuarea semnificativă a sentimentului de excluziune socială.

Asociația sătmăreană continuă astfel seria de proiecte dedicate persoanelor cu diferite deficiențe, cărora le oferă acces la o arie largă de activități sportive.

“Printre valorile pe care le insuflăm sportivilor și beneficiarilor proiectelor noastre se numără echitatea, egalitatea de șanse, disciplina, perseverența și autodepășirea. Prin activitățile oferite dorim să oferim șansa oricărei persoane, indiferent de nivelul de abilități sau statut social, de a se bucura de beneficiile terapiei prin sport. Pentru că acesta este adevărul: terapia prin mișcare este una dintre cele mai eficiente forme de combatere a anxietății și de îmbunătățire a calității vieții la nivel fizic și psihic. Persoanele cu deficiențe sunt primele care ar trebui să aibă acces la aceste forme de terapie! Însă, în România, o recunoaștem sau nu, nivelul de accesibilizare este scăzut, iar persoanele cu nevoi speciale nu reușesc să devină membri activi ai vieții sociale și, mai ales, sportive”, a adăugat Ionuț Stancovici.

Acțiunea de acum reprezintă și o avanpremieră a proiectului mai amplu ”Caiacul, o cultură sportivă inovativă pentru tineret”, ce urmează să se desfășoare, pentru al doilea an consecutiv, la Cluj-Napoca, în perioada august – octombrie 2022.

Recomandari

Alte Articole