Emil Pîrțoc, un om, o carte (VIDEO)

Recent a avut loc a avut loc la Casa Radio din Cluj-Napoca, lansarea volumului „Rugbyul, șansa de a reuși în viață” semnat de Emil Ioan Pîrțoc, fost jucător, arbitru internațional, președinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul F.R. Rugby iar în prezent președinte de onoare al acestei comisii și primar al comunei Iclod din județul Cluj.

E un privilegiu să citești acest volum. În primul rând pentru că e o carte scrisă de un om care prin tot ceea ce a făcut este un exemplu pentru noi toți. E un privilegiu pentru că este o carte despre rugby și despre ce înseamnă rugby, nu doar pe teren, ci și în afara lui, sau mai ales în afara lui.

Emil Pîrțoc, pe lângă faptul că de acum îl numim și autor, este în primul rând un om în preajma căruia îți dorești să fii, iar volumul „Rugbyul, șansa de a reuși în viață” ne întărește convingerea că avem modele printre noi. Trebuie doar să le descoperim, să avem ochi să-i vedem, urechi să-i ascultăm, răbdare și minte să înțelegem și să asimilăm învățăturile pe care aceste modele, oameni ca Emil Pîrțoc, încearcă să le transmită generațiilor viitoare.

În paginile acestei cărți, îl veți redescoperi pe OMUL Emil Pîrțoc exact așa cum este el. Ardelean dintr-o bucată, care atunci când își propune ceva, când începe un proiect, îl duce până la capăt. Și asta e una dintre cele mai mari calități pe care fiecare dintre noi trebuie să ni le dezvoltăm. Să nu lăsăm lucrurile pe jumătate făcute.

Volumul scris de Emil Pîrțoc este despre educație, pentru că el, autorul, a primit la rândul lui o educație frumoasă de la părinți, de la profesori. La maturitate a făcut un pas în față. A devenit autodidact și, cel mai important lucru, a transmis mai departe experiența lui și acum o face la un nivel și mai mare pentru că de acum avem acest volum în care găsim răspunsuri la unele întrebări care ne macină: Ce să fac? Cum să fac? Cum ar face altcineva? Multe dintre răspunsuri le găsim în paginile acestui volum, pentru că Emil Pîrțoc nu s-a ferit să predea o serie de lecții.

Cel mai emoționant moment va fi atunci când cititorul ajunge înspre finalul volumului, pentru că acolo va descoperi gândurile altor oameni, care au vorbit despre Emil Pîrțoc, oameni a căror vieți s-au schimbat, în bine, pentru că au fost la momentul potrivit, în preajma lui Emil Pîrțoc, oameni pe care i-a șlefuit Emil Pîrțoc, i-a ajutat, i-a îndrumat. Practic, în finalul volumului descoperim viața lui Emil Pîrțoc văzută prim ochii celor cu care a lucrat, a colaborat. Este o emoție profundă să vezi atâția oameni exprimându-și, în scris, pentru că scrisul rămâne, cărțile rămân, e minunat să descoperi experiențele pe care le-au trăit o seamă de oameni alături de Emil Pîrțoc.

În loc de concluzie mai adăugăm că volumul acesta a fost scris pentru oameni, dar și de către oameni, iar acest lucru arată bogăția lui Emil Pîrțoc, bogăția sufletească a autorului. Emil Pîrțoc nu este milionar, dar averea lui este mai mare decât a celui mai bogat om de pe pământ, pentru că averea autorului înseamnă sentimentele și respectul celor care au avut privilegiul să-l cunoască, să fie la momentul potrivit lângă omul Emil Pîrțoc. Despre asta e vorba în acest volum, despre bucuria de a primi și de a dărui.

Patrice PODINĂ

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole