Festival de Film Minoritar la Casa Tranzit din Cluj-Napoca

Festivalul de Film Minoritar se desfășoară în perioada 4-7 iulie, la Casa Tranzit din Cluj-Napoca. Proiectul este organizat de Fundația Tranzit, fiinanțat din bani europeni.

Proiecțiile de film vor fi doar o parte dintre activitățile pe care le cuprinde festivalul. De-a lungul programului vor avea loc și ateliere. „Proiectul dorește, ca prin cooperare cu instituții străine de specialitate din domeniu să sprijine creația artistică și să pună în valoare patrimoniul cultural național. Prin posibilitatea prezentării lucrărilor artistice în mai multe locații (Cluj, Bolzano, Bratislava, respectiv Budapesta) vrea să încurajeze practicile de colaborare pe plan internațional și să sprijine formele de dialog intercultural”, explică organizatori festivalului.
Filmele care vor fi proiectate vor aborda teme diverse: de la granițele politice și culturale, fețele rasismului, până la diversitatea vocilor din comunitățile rome, etc. Vor fi illustrate o serie de 10 filme documentare, cu o distribuție ce tine de geografii impresionante, cu origine din România, Ungaria, Slovacia, Italia, Germania și Anglia, dar cu relevanță deosebită asupra zonei Europei în care trăim.
Acest festival s-a construit pe baza unui proiect, care se numește „Generarea încrederii prin cultură într-un mediu multietnic – Generating Trust by Means of Culture in Multi-ethnic Environment”. Parteneri ai evenimentului sunt următoarele organizații: Palisády / Védcölöp Foundation (Bratislava, Slovacia), Fundaţia Tranzit (Cluj, Romania), EURAC Institute for Minority Rights (Bolzano, Italia) şi A38 Non-profit Ltd. (Budapesta, Ungaria).

Programul festivalului poate fi citit aici: http://tranzithouse.ro/actual.php

Recomandari

Alte Articole