Gheorghieniul de altădată, surprins într-un album de fotografii

Cartea “Gyorgyfalva – Fotografii din Gheorghieniul de altădată” va fi lansată mâine, în cadrul manifestării ” Sărbătoarea fiilor satului Gheorghieni”. Albumul este edidat de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și face parte din proiectul  ”Fotografia, document etnografic”. 

Albumul conţine zeci de fotografii ale sătenilor de etnie maghiară din Gheorghieniul de altădată, surprinse în timpul unor evenimente esenţiale din viaţa lor, precum: nunta, înmormântarea, plecarea în armată, începerea şcolii, momentul absolvirii, etc.
”Publicarea fotografiilor colecţionate de Ileana Novak din Gheorghieni este, în primul rând, un gest de onestă şi adâncă preţuire faţă de unul dintre cei mai harnici membri ai “Asociaţiei meşterilor populari clujeni”, dar şi de responsabilitate faţă de cultura şi civilizaţia tradiţională din zona Clujului , pornite fără întoarcere pe drumul dezagregării…”, spune Ilie Moise, prefațatorul cărții.

“Sărbătoarea fiilor satului” se va desfăşura în zilele de 27, 28, 29 iulie a.c. (vineri, sâmbătă şi duminică) în satul Gheorghieni, com. Feleacu.

Serbarea va începe vineri, ora 14.00, când cortegiul de flăcăi în costume tradiţionale, îmbarcaţi în căruţe sau călări, vor străbate aşezarea de la un capăt la altul pentru a-i invita pe săteni la eveniment.

De-a lungul celor trei zile, la Gheorghieni îşi va afla sălaş “casa dansului popular” cu numeroase spectacole de folclor, susţinute de artişti de marcă.

 

sursa foto: digitalcolorfoto

 

Recomandari

Alte Articole