Limba germană – o nouă perspectivă de învățare

A învăța o nouă limbă înseamnă a căpăta un nou suflet. Acesta este mesajul pe care ni-l transmite un vechi proverb ceh și astfel ar trebui să privim și noi realitatea complexității lingvistice. Într-o interpretare personală, acest nou suflet pe care ni-l putem “anexa” prin învățarea unei limbi străine, nu este altceva decât adăugarea unui nou sferoid cultural și social în micul nostru sistem solar spiritual. În acest sistem personal, legile fizicii nu mai sunt cu siguranță aceleași, iar timpul nu se mai măsoară la fel ca cel cu care suntem obișnuiți. Astfel, niciodată nu este prea devreme sau prea târziu să ne aventurăm în învățarea unei noi limbi.

Limba germană creează comunități și dezvoltă identități
Ne este cunoscută afinitatea românilor pentru spațiul francofon, mai ales în secolul trecut. Împreună cu universalizarea survenită din explozia informațională adusă de spațiul “World Wide Web”, limba engleză a devenit o limbă de circulație mondială. Aceste două limbi au devenit, cu timpul, instrumente aproape uzuale de dezvoltare și interconectare a țării noastre cu alte țări și culturi.
Deși este o limbă vorbită de o minoritate importantă a României, au existat momente când limba germană a părut că stagnează în spațiul țării noastre. Cu toate acestea, interesul pentru extinderea cunoașterii și a posibilităților de dezvoltare au pus această limbă, nu de puține ori stigmatizată pe nedrept că fiind extrem de dificilă, pe harta educațională a țării. Astfel, numărul vorbitorilor de limbă germană din România a crescut simțitor în ultimii douăzeci de ani.
Pentru a uni și mai mult comunitatea germanofonă din spațiul românesc, în anul 2009 a fost înființată Asociația Gutenberg în orașul Cluj-Napoca, unde se bucură de un parteneriat important cu Universitatea “Babeș Bolyai”. Scopul principal al asociației este de a facilita dezvoltarea personală și profesională a tinerilor și studenților vorbitori de germană prin metode non-formale. Asociația a atras către sine și alte zone ale țării, astfel încât mai putem găsi centre Gutenberg și în București și Iași. Activitatea asociației nu se oprește doar aici. Putem regăsi activități și proiecte sub egida Gutenberg și în numeroase școli din întreaga țară.

De ce tocmai limba germană?
Avantajele cunoașterii limbii germane sunt multiple și diferă în funcție de interesele fiecăruia. În primul rând, trebuie menționat atuul pe care îl poți avea pe piața muncii din România. Cunoașterea limbii germane aduce mereu cu sine un bonus financiar. Locurile de muncă care necesită comunicarea în limba germană sunt mult mai bine plătite decât cele care necesită limba engleză sau franceză, iar numărul lor crește exponențial.
În cazul în care nu dorești să urmezi o carieră în România, limba germană aduce cu sine o deschidere către piața muncii din regiunea D.A.CH., din care fac parte Germania, Austria și Elveția. Orașe precum Berlinul, Viena sau Geneva pot deveni mai mult decât un city-break, pot deveni “acasă”, unde limba pe care o auzi la muncă și pe stradă nu este deloc străină, ci este deja un mod de viață.
Latura socială este una dintre cele mai importante pentru oameni, dar poate și cea mai dificil de întreținut și de conservat pe termen lung. Comunicarea, instrumentul crucial în socializarea de orice fel, este nu de puține ori greu de realizat și poate întâlni diferite limitări și bariere. Din fericire, învățarea limbii germane ne poate ușura mult misiunea de menținere a conexiunii cu lumea din exterior. A vorbi aceeași limbă reprezintă comunicarea între suflete, o comunicare mult mai personală care unește prieteni și familii care trăiesc în contexte culturale diferite.

Demitizarea dificultății limbii germane prin educație non-formală
Chiar dacă ești vorbitor de germană, cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu situația în care ți s-a spus că limba germană este imposibil de învățat. Au existat și încă mai există încercări majore de demitizare a dificultății limbii germane. Tocmai acest lucru dorește și Asociația Gutenberg să realizeze prin cele două inițiative antreprenoriale ale sale: Centrul Gutenberg și Centrul Didacto.
Prin ofertele în materie de cursuri și ateliere de limbă germană, cele două centre doresc să demonstreze că dacă ne dezlipim de rigiditatea cu care ne-a obișnuit educația formală, putem descoperi o cu totul altă lume a învățării limbii germane. Metodele alternative de învățare și predare, cursurile interactive și comunicarea continuă cu vorbitori, chiar și nativi, de limbă germană pot ușura enorm procesul de însușire al acestei limbi.

Centrul Didacto, locul unde copiii devin vorbitori de germană
Este cunoscut faptul că orice informație este asimilată mult mai ușor și eficient de către copii. Dacă doriți să îi oferiți copilului posibilitatea de a învăța o nouă limbă într-un mod inedit și creativ, Centrul Didacto este alegerea potrivită. Didacto a dezvoltat cursuri de limba germană și ateliere de conversație nativi, pentru copiii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Pentru toate acestea, Didacto oferă posibilitatea de a participa la o sesiune demonstrativă gratuită, pentru a testa experiența interactivă de învățare a limbii germane.

Cursuri de germană pentru tineri, adulți și companii la Centrul Gutenberg
Adolescenților, adulților și chiar și companiilor care doresc să le ofere angajaților o metodă eficientă de învățare a limbii germane, le vine în ajutor Centrul Gutenberg. Aici sunt organizate cursuri de învățare a limbii germane pentru diferite niveluri de limbă pentru adulți și liceeni, dar și cursuri conversaționale coordonate de un vorbitor nativ de germană. Pentru cei care sunt doritori să încerce experiența de învățare online, Centrul Gutenberg pune la dispoziție un curs introductiv de limba germană, 100% gratuit.

Acesta este momentul potrivit să ne demonstrăm că învățarea limbii germane nu mai este de multă vreme un lucru aproape de nerealizat. Hai să învățăm germană pentru oportunități noi, pentru o conectare mai eficientă și mai profundă cu lumea din jur sau chiar și pentru toți scriitorii, filosofii și artiștii din spațiul german de care ne simțim conectați și care ne-au format mintea și sufletul, dar pe care nu am avut ocazia să îi înțelegem în propria lor limbă.

Recomandari

Alte Articole