Locuri interesante din centrul Clujului

Gazda unora dintre cele mai renumite festivaluri din Europa, fie că este vorba de muzică sau film, Cluj Napoca este un loc viu, unul care umple de energie bună pe oricine este deschis să îl descopere. Cele mai importante activități și evenimente au loc de obicei în centrul unui oraș și, de aceea, e bine să descoperi toate străzile și locațiile înainte să îți dorești să iei parte la ceva anume.

Situată exact în centru, Piața Unirii este unul dintre acele puncte de întâlnire pe care e imposibil să nu îl știi. De ce este una dintre cele mai bune atracții din Cluj Napoca? Ei bine, pentru că e locul în care e pur și simplu plăcut să îți cumperi un covrig sau un palaneț clasic de-al ardelenilor, împreună cu o cafea și să te așezi la soare. Mai este importantă și pentru că găzduiește evenimente în aer liber, precum bine-cunoscutul Festival TIFF. Biserica Sfântul Mihail este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Cluj și se află tot acolo, găzduind mai multe tipuri de adunări pe parcursul săptămânii, precum concerte de orgă. Aceasta are o vechime de peste 600 de ani și este impresionantă prin dimensiuni, arhitectură și detalii interioare. Tot în Piața Unirii stă falnică statuia lui Matthias Corvinus, un faimos rege maghiar din secolul al XV-lea.

Pe una dintre părțile laterale ale Pieții Unirii este localizat Hotelul Melody Central, considerat un punct de plecare mai mult decât potrivit pentru a începe explorarea orașului. Este vorba despre una dintre cele mai vechi clădiri ale orașului, care, destul de recent – în 2020 – și-a schimbat și proprietarul, Fundația Sapientia preluând aceste drepturi. Prin urmare, planurile de reabilitare sau pentru o schimbare completă a scopului clădirii sunt incerte.

Strada Regele Ferdinand este o arteră importantă a orașului care începe tot din Piața Unirii și trece peste canalul Someșului Mic. În ultimii doi ani a trecut printr-un proces de modernizare, susținut cu fonduri europene. Aspectul său actual modern contrastează cu fațadele antice ale unora dintre clădirile de-o parte și de alta. Royal Poker Club este una dintre ele; arată antic în exterior, dar are un interior modern; și acest lucru este de obicei încântător. Activitatea de aici a început în 2014 și de atunci mulți clujeni au trecut pe la mesele rotunde. La început, managerul a fost mândru să prezinte o masă RFID, care transmitea în direct toate finalele turneelor zilnice de poker, dar în zilele noastre, deoarece acest sport mental este atât de popular online, a crescut și numărul acestui tip de mese. De asemenea, popularizarea internetului și a rețelelor sociale i-a determinat să își augmenteze imaginea pe instagram, ajungând la un număr destul de mare de urmăritori.

Piața Muzeului, situată tot în centrul orașului, este unul dintre cele mai vechi perimetre din oraș, cu străduțe pietruite, localuri care își extind terasele în sezonul cald și artiști care oferă muzică live, ca în oricare mare oraș al lumii. Numele pieței este dat după Muzeul de Istorie Transilvania. Deși nu este o zonă imensă, este una dintre atracțiile de top din Cluj-Napoca datorită densității reperelor și clădirilor istorice. Important de menționat este și faptul că toate aleile sunt 100% pietonale și că vibe-ul general este iubit în mod egal de localnici și turiști.

Piața Avram Iancu este situată în partea de vest a zidurilor vechi ale orașului și a pornit inițial cu statutul de simplă piață. Acum este una dintre cele mai interesante atracții din Cluj-Napoca, datorită istoriei bogate și a semnificației speciale pe care o are. Era străjuită în trecut de trei bastioane și porți, dar la sfârșitul secolului al XIX-lea, nu s-a mai găsit niciun sens pentru acestea, iar amenajarea unui mic parc era tot ce lipsea. Astăzi, unele dintre atracțiile turistice de top din Cluj-Napoca se află în zona Piața Avram Iancu: Teatrul Național, Catedrala Ortodoxă, biroul Prefecturii Cluj sau Palatul Justiției.

Extrem de central chiar și numai după nume, Parcul Central este gazda Festivalului Untold, a plimbărilor duminicale și a brunch-urilor în iarbă. Reprezintă un fel de sanctuar pentru localnici și o atracție turistică de top în Cluj-Napoca. A fost fondat în 1827 și este văzut ca principala oază verde a acestui oraș, cuprinzând și frumosul Lac Chios. Dacă vrei să faci mișcare și nu ești fan al jogging-ului, poți închiria o barcă.

 

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole