O mamă și-a donat un rinichi pentru ca fiica ei să aibă șansa la o viață normală

O femeie din Râmnicu-Vâlcea i-a donat un rinichi fetiței sale de 8 ani și astfel i-a oferit sansa de a avea o viață normală. Evoluția în urma operației este una buna atât în cazul mamei cât și a fetei. Astfel în doar cateva zile ele vor fi externate. Este primul transplant renal pediatric pe anul acesta care a avut loc la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

„Problemele au început În urmă cu un an jumătate cu o rinită, apoi articulațiile care au început să o doară, nu s-a depistat în Râmnicu-Vâlcea ce ar putea avea și ne-au trimis la Bucuresti. Acolo au pus-o pe picioare, au stabilizat-o pentru că a fost într-o situație foarte dificilă pentru un copil vesel și plin de viață, s-au întâmplat prea brusc toate lucrurile, dar a trebuit să înceapă dializa, i-a fost foarte greu să accepte să facă dializa și să i se pună un corp străin pe ea, ne a fost greu și nouă.
De acolo ne-au trimis aici, ni s-a dat o șansă să i se facă transplantul, a fost foarte fericită, cum a pășit în această instituție medicală și abia aștepta din clipă în clipă să facă transplantul.
E cu zâmbetul pe buze, foarte puternică, a fost susținută de întreaga echipă de aici, nu a simțit că a trecut printr-o operație atât de grea.” a declarat Andreeam mama donatoare

Operația a fost efectuată de medicii de la Institutul Clinic de Urologie si Transplant Renal din Cluj-Napoca. Este primul transplant renal pediatric de la donator viu din acest an.

”Este vorba despre un transplant pediatric, mamă-fiică, o fetiță de 8 ani cu o boală cronică renală imunologică care a mers foarte bine. Operația a durat în jur de două ore. Probele renale sunt normale, cu creatina de 0,5 astăzi este ziua 5 post operator, urmează să scoatem și sonda urinară, se simt foarte bine si ne pregătim pe mâine sa le transferam la Pediatrie.” a declarat medicul Florin Elek, șef secție Urologie și transplant renal Cluj

Medicii spun ca procedura a fost una delicată și complexă care a necesitat o coordonare meticuloasă între echipele medicale implicate.

”Pentru medicul care face operația este foarte dificil pentru că în cea mai mare parte a cazurilor organul pe care trebuie să-l transplanteze este mare și e greu de potrivit într-un corp firav al unui copil.
Transplanturile pediatrice le facem în măsura în care este posibil, anul trecut au fost peste 10 transplanturi pediatrice, în general le facem cu grefa de la donator viu pentru că până la urmă grefa de la un donator viu asigură cea mai bună funcționare a grefei după transplant. Am avut și de la donatori decedați, ori de câte ori avem posibilitatea încercăm să facem astfel de transplanturi.” a precizat Gheorghiță Iacob – coordonator transplant ICUTR Cluj

Recomandari

Alte Articole