Persoanele defavorizate învață cum să-și facă o afacere

Persoane defavorizate din diferite zone ale țării participă timp de trei zile la o Școala de Vară, finanțată din bani europeni.  Obiectivul programului este ca participanții să fie implicați în cele șase întreprinderi sociale ce urmează a fi create în cele trei regiuni vizate: nord-vest, vest și nord-est. Din grupul țintă fac parte: femei peste 45 de ani, capi de familii monoparentale, persoane de etnie romă și tineri postinstituționalizați. 

 

Proiectul ”Crearea și promovarea de instrumente de economie socială în scopul incluziunii pe piața forței de muncă a grupurilor defavorizate ”- POSDRU /84/6.1/S/57308le oferă posibilitatea participanților de a asista la o serie de prelegeri diferite pe teme de economie socială și trei ateliere care abordează probleme specifice ținând de nevoile de incluziune ale grupurilor țintă.

După ce mangagerul proiectului, Ioana Mănăilă le-a urat bun venit tuturor participanților și le-a explicat în ce anume constă proiectul, beneficiarii au început să-și prezinte motivele pentru care au ales să se implice.

Pașca Maria, din Valea Stejarului, Maramureș și-a motivat prezența spunând că acasă are albine. ” Vreau să vedem dacă se poate face ceva, să învăț cum putem avea un profit din care să ne descurcăm”, a încheiat femeia.

Un alt exemplu este doamna Clanța, din Vălenii Lăpușului care își dorește să înceapă o afacere în sat, alături de femeile de peste 45 de ani, grupul din care face parte și dumneai.

Ionuț Mareș a venit în Cluj-Napoca din Iași pentru a se reintegra pe piața muncii. Momentan, Ionuț se încadrează la categoria ”tineri postinstituționalizați”.

”Să profitați de aceste zile pentru a vă cunoaște, să valorificați ceea ce învățați aici în activitățile voastre pe care le veți face ulterior. Exprimați-vă nemulțumirile, pentru că sunteți, în egală măsură, parteneri ai proiectului, nu doar beneficiari”, le-a urat coordonatorul regiunii de  Nord-Vest – Universitatea ”Babeș-Bolyai”, Dan Chiribucă.

 

În cadrul atelierelor sunt prezentate în detaliu planurile de afaceri ce stau la baza dezvoltării întreprinderilor sociale: principiile de economie socială avute în vedere, domenii de activitate, dar și natura și specificul produselor serviciilor realizate. Ateliere sunt interactive pentru a facilita interacțiunea dintre specialiști și persoanele cu nevoi de incluziune, înțelegerea acestora și analiza oportunităților de integrare oferite pe cele șase modele de afaceri sociale.

Recomandari

Alte Articole