Statuia „Lupa Capitolina” a fost amplasată și la Gherla (VIDEO)

De „Buna Vestire”, municipiul Gherla s-a aliniat oraşelor care dispun de statuia „Lupa Capitolina”. Aceasta a fost amplasată pe aleea principală a parcului mare, chiar în vecinătatea Bisericii Ortodoxe nr. 2 şi vis-a vis de sediul Primăriei. Statuia a fost donată municipiului Gherla de către medicul năsăudean Traian Gheorghe Dascăl, membru al Asociaţiunii ASTRA.

 

La festivitatea de dezvelire a statuii au luat cuvântul Horea Uioreanu, presedintele Consiliului Judetean Cluj, prefectul de Cluj Gheorghe Vușcan, primarul Gherlei Marius Sabo, doctorul Traian Gheorghe Dascăl și Mihai Mester, directorul Muzeului de istorie din Gherla. Aceștia au evocat originea latină a poporului român și importanța păstrării interesului pentru istorie a tinerilor.

Lupa Capitolina (în italiană Lupoaica de pe Capitol), denumită și Lupa romana, este o statuie de bronz etruscă, turnată probabil însecolul al V-lea î.Hr., undeva pe valea fluviului Tibru. Originalul este păstrat în „Museo Nuovo” din Palazzo dei Conservatori din Roma. O copie este expusă în aer liber în Piazza Del Campidoglio.

Medicul Traian Gheorghe Dascăl din Năsăud, cel care a donat statuia municipalității din Gherla, este posesor a peste 11 titluri de Cetăţean de onoare al comunităţilor cărora le-a donat busturi şi monumente.

Este cea de a şasea statuie a lupoaicei amplasata de către doctorul Traian Dascăl, următoarele două urmând a fi puse în oraşele Şomcuta Mare şi  Sighetu Marmaţiei.

Recomandari

Alte Articole