Turnul Pompierilor din Cluj-Napoca a fost deschis publicului

Monumentul istoric a fost introdus în circuitul turistic local și poate fi vizitat, inclusiv în weekenduri, după următorul program:
– 09:00-17:00 (sezonul rece – până în aprilie inclusiv)
– 10:00-18:00 (sezonul cald)
Accesul este gratuit.
Expoziția de deschidere include obiecte specifice pompierilor de la sfârșitul secolului XI și până în prezent, realizată cu sprijinul ISU Cluj – Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
Proiectul câștigător de modernizare a clădirii a fost selectat în urma Concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. Implementarea a fost realizată cu fonduri europene.
25 de echipe de arhitecți, ingineri, proiectanți s-au înscris în competiția dedicată acestui monument emblematic al municipiului nostru. Premiul 1 / soluția câștigătoare a fost realizată de echipa:
Autor principal: Vlad Sebastian Rusu
Coautori: Anamaria Cornelia Olanescu, Anda Gheorghe, Octav Silviu Olanescu
Colaboratori specialitati: Ing. Ovidiu Rusu, Prof. dr. ing. Ludovic Kopenetz
„Proiectul câștigător (nr. 70) realizează un echilibru extrem de rafinat al răspunsurilor la multiplele cerințe ale temei. Funcția simbolică prin metamorfoza siluetei turnului este subtilă și contemporană, adăugând o „vârstă” a prezentului concomitent cu o invitație pentru viitor prin oferta pe care o face platforma superioară de a găzdui instalații artistice temporare și evenimente diverse. Turnul intra astfel în dialog permanent cu orașul, devenind un turn al artelor, deschis atât la propriu cât și la figurat. El se transforma într-o scenă sau un soclu pentru performanțe artistice. Placa superioară oglindește lumea de dedesubt, stabilind o conexiune vizuală permanentă cu aceasta.” – Juriul Concursului
Juriul a fost format din: arh. Ligia Subțirică, arh. Șerban Țigănaș, arh. Szabolcs Guttman, arh. Ionut Radu Filip, arh. Irina Melita, arh. Oana Bogdan, arh. Adrian Hagiu, Florin Moroșanu
Turnul Pompierilor devine cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Casino Centrul de Cultura Urbana din Parcul Central, Turnul Croitorilor Centrul de Cultură Urbană Cluj, Centrul pentru Tineret Cluj-Napoca și cinematografele Cinema Dacia Cluj și CINEMA MĂRĂŞTI.

Recomandari

Alte Articole