Voluntarii LSRS de pretutindeni au întâmpinat primăvara cu mărţişoare şi evenimente deosebite

Voluntarii Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS) au sărbătorit şi în acest an sosirea primăverii în mod tradiţional românesc. Filialele LSRS din Canada, Danemarca, Germania, Italia, Olanda şi Turcia au organizat diferite evenimente de Mărţişor.Ce au făcut voluntarii din Canada?

La Toronto, colegii noştri voluntari din LSRS Canada au sărbătorit Mărţişorul şi venirea primăverii în cadrul unei seri speciale cu filme româneşti şi un recital de nai. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Lectoratului de limba română de la York University şi susţinerea celor de la Center of Multidisciplinary Studies.

Dublă sărbătoare în Danemarca cu voluntarii LSRS

LSRS Danemarca a sărbătorit venirea primăverii în două oraşe: Aarhus şi Kolding. Astfel, pe 28 februarie, voluntarii din Kolding au oferit mărţişoare confecţionate manual acasă, fiind oferite atât studenţilor români, cât şi celor internaţionali de la International Business Academy, Kolding. În cadrul întlnirii prilejuite de venirea primăverii, prietenii internaţionali au aflat câte ceva şi despre istoria acestei frumoase tradiţii româneşti. Alături de studenţi, şi profesorii au primit câte un mărţisor şi o scrisoare despre această tradiţie.
În oraşul Aarhus, echipa LSRS Danemarca a oferit mărţisoare, câteva gustări şi ceai atât studenţilor români de la Aarhus University, Business and Social Sciences, cât şi celor de la Aarhus Business Academy şi Lær Dansk Sprogskole Aarhus. Toţi cei care au primit mărţişoare de la voluntarii LSRS s-au arătat a fi încântaţi şi, mai mult decât atât, le-au purtat cu mândrie, pentru a avea noroc tot anul.

Filme româneşti, în prima zi de primăvară germană

Colegii din LSRS Germania au participat duminica, 3 martie, la un eveniment special organizat de Martisor. Redacţia emisiunii ”Zig Zag de România” (Freies Radio Stuttgart) şi Asociaţia Cetăţenilor Originari din România au dorit să revigoreze prin acest eveniment interesul diasporei, dar şi pe cel al comunităţii germane, pentru cinematografia românească. Evenimentul a fost găzduit de Bistro Einstein, o locaţie foarte specială din centrul Stuttgartului, cu participarea a nu mai puţin de 60 de persoane, doamnele fiind întâmpinate cu mărţişoare lucrate manual, de acasă, din România. În cadrul acestei prime întâlniri au fost vizionate scurt metrajul ”După gâşte” şi lung metrajul ”Casanova – identitate feminină”.
Pe lângă filme şi mărţişoare, invitaţii au avut parte şi de specialităţi culinare româneşti. Moderatoarea acestui eveniment a fost Daiana Matieş, realizatoarea emisiunii radio săptămânale ”Zig Zag de România”, de la Freies Radio Stuttgart.

Două zile de expo-mărţişoare, în Italia

Voluntarii LSRS Italia, împreună cu Asociaţia Bucovina, au organizat pe 2 şi 3 martie o frumoasă expoziţie de mărţişoare româneşti. Evenimentul s-a desfăşurat în Parco del Valentino din Torino, având succes neaşteptat. Cei peste 400 de vizitatori ai expoziţiei au plecat acasă cu peste 400 de mărţişoare confecţionate de către membrii asociaţiilor, dar şi cu aproximativ 500 de pliante bilingve, care i-au informat pe vizitatori despre povestea mărţişorului şi tradiţiile din România. Evenimentul s-a bucurat de apreciere mai ales in randul italienilor care au ascultat poveştile româneşti despre Mărţişor cu multă curiozitate , ca mai apoi să îşi prindă în piept câte un mărţişor. Cei mai mici au avut parte şi ei de surprize: la atelierul dedicat lor au participat copii români născuţi în Italia care auziseră de mărţişor numai din poveştile părinţilor, însă nu au văzut vreunul până acum. Micuţii şi-au împărtăşit entuziasmul şi cu ceilalţi copii participanţi la activităţi.

Mărţişoare şi felicitări, în Olanda

Studenţii din LSRS Olanda au sărbătorit la Haga şi Leeuwarden venirea primăverii oferind mărţişoare însoţite de felicitarea LSRS Olanda, în care se explică semnificaţia acestei minunate sărbători. De asemenea, colegii noştri au împărţit şi ghiocei şi trandafiri doamnelor şi domnişoarelor cu ocazia zilelor de 1 şi 8 Martie.

LSRS Turcia, cină şi mărţişoare în prima zi de primăvară

Colegii din LSRS Turcia au organizat o serie întreagă de manifestări dedicate sosirii primăverii. Astfel, pe 27 februarie LSRS-Filiala Turcia a organizat un workshop de mărţişoare cu şi pentru studenţii din Istanbul, confecţionând împreună simbolurile româneşti care vestesc primăvara. Tinerii s-au arătat bucuroşi şi interesaţi de tradiţiile noastre. Pe lângă workshop-ul reuşit, LSRS Turcia a participat la evenimentul „Mărţişor – Târgul de Primăvară”  organizat de către Institutul Cultural Roman (ICR) Istanbul şi Consulatul Moldovei la Istanbul, pe data de 1 martie. Cu ocazia acestui eveniment, invitaţii au putut degusta tradiţionalii mucenici moldoveneşti, fiind încântaţi de sceneta prezentată de copiii din comunitate, dar şi de tradiţionalele mărţişoare.

Recomandari

Alte Articole