Zeci de elevi clujeni învață să țeasă brâie tradiționale, în cadrul unei Școli de Vară

Zeci de elevi, alături de cadre didactice din Dej, Gherla și din localitățile învecinate, participă în perioada 6 – 10 septembrie 2021 la o Școală de vară, în cadrul căreia se familiarizează cu meșteșugurile tradiționale.
Activitățile vor avea loc la Muzeul Municipal Dej, unde aproximativ 20 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani vor lua parte gratuit la ateliere de țesut brâie, sub coordonarea profesorilor – instructori Daniela Katona și Anca Motogna de la Clubul Copiilor Dej și Gherla. Participanții, dornici să învețe meșteșugurile tradiționale, au fost selectaţi în funcţie de abilităţi, dar s-au avut în vedere și copiii care provin din familii monoparentale, sau din medii dezavantajate.
Școala de vară „Meșteșuguri artistice tradiționale – țesut brâie”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Muzeul Municipal Dej și Clubul Copiilor Dej, debutează luni, 6 septembrie a.c., la ora 12.00. La Muzeul Municipal Dej, str. 1 Mai, nr. 3. Participanții vor vizualiza mai multe filme documentare etnografice care prezintă meșteșuguri și obiceiuri tradiționale din județul Cluj, dar vor afla și amănunte despre aceste activități tradiționale de la meșterii populari din zona Dejului. Totodată, vor beneficia de tur ghidat în Muzeul Etnografic din oraș.
Zilele următoare, tinerii vor țese brâie în două sau patru ițe, iar cei mici vor confecționa brățări și semne de carte. Obiectele realizate în cadrul proiectului vor fi adunate într-o expoziţie, care va fi vernisată vineri, 10 septembrie, de la ora 12.00, la Muzeul Municipal Dej, după care va fi itinerată în mai multe locuri din oraşele Gherla și Dej.
Prin acest proiect se are în vedere promovarea culturii și a meșteșugurilor tradiționale în rậndul elevilor, pǎrinţilor şi a cadrelor didactice din zona orașului Dej. Totodată, se dorește transmiterea meșteșugului spre tânăra generație, familiarizarea, cunoaşterea și reproducerea brâului, acest element component al portului tradițional.

Recomandari

Lasă un comentariu

Alte Articole