Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT Cluj), manager Adriana Irimieș, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, organizează spectacolul „De dor, de drag, de tinerețe”.
În cadrul evenimentului ce va avea loc joi, 23 februarie 2023, de la ora 18:00, la Casa de Cultură a Studenților ,,Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, cele mai frumoase cântece de dragoste și de dor vor fi interpretate de tineri cântăreți clujeni, acompaniați de Orchestra profesionistă ,,Cununa Transilvană”, conducerea muzicală prof. dr. Ovidiu Barteș.
Este vorba despre interpreții: Denisa Perde Rus, Alex Vaida, Marcela Silaghi, Alexandru Potra, Andreea Ciupe, Adrian Socaciu, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Ramona Ciceoan, Raul Oltean, Crina Varga – Haiduc și Florin Bota.
Un moment în cadrul spectacolului îl va avea și taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei „Dumitru Fărcaş”. Începând cu anul 2005, el a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.
Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare din Dealurile Clujului și Banat, prezentate de membrii Școlii de joc tradițional românesc ,,Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca.
Totodată, cei prezenți vor putea afla amănunte despre diverse obiceiuri din satele județului Cluj, legate de dragostea dintre doi tineri, despre șezătorile de altădată, jocul satului, pețit sau nuntă, aspecte din cadrul campaniilor de cercetare realizate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Acestea vor fi aduse în scenă de grupuri de tineri păstrători de tradiții din județul Cluj – ,,Jijicanii”, Negreni, Orman, Huedin, Frata, Valea Drăganului și Măguri-Răcătău, care, sprijiniți și încurajați de CJCPCT Cluj, revitalizează și păstrează obiceiurile din zona lor de proveniență.
Un alt moment extraordinar în cadrul spectacolului va fi vizionarea unui scurt film documentar-etnografic și premierea cărbunarului Iosif Bordea din localitatea clujeană Muntele Rece, comuna Măguri-Răcătău, desemnat anul trecut Tezaur Uman Viu de Ministerul Culturii, în urma dosarului întocmit de specialiștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Evenimentul este prezentat de Grigore Sâmboan.
Spectacolul folcloric „De dor, de drag, de tinerețe”, dedicat tinereții și dragostei, foarte așteptat de publicul clujean, este organizat anual de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj și vizează, în principal, promovarea tinerilor interpreți de muzică populară și a tradițiilor din județul Cluj.
România frumoasă și bogată, însă batjocorită și trădată de o șleahtă de pseudo-politicieni nemernici!
EDITORIAL - Peter-Vasile CZOMPA Știți câte așa-numite servicii secrete există în...
Deschide